Tenuta delle Terre Nere

Etnas position på den internationella vinscenen hade inte varit där den är idag utan grundaren Marco de Grazias korståg för att återupprätta det historiska ”cru” systemet. Som styrelseledamot för Consorzio di Tutela Etna D.O.C. lyckades han genomdriva en förändring som innebar att man på statlig nivå till slut erkände de historiska 133 historiska ”Contradas” som de lokalt kallas.
Tenuta delle Terre Nere är beläget på Etnas nordliga sluttning mellan byarna Solicchiata och Randazzo med knappt 30 hektar vingårdar. De är alla belägna på 600-1000 meters höjd över havet fördelade över nio Contradas på Etnas norra sida– Calderara Sottana, San Lorenzo, Bocca d’Orzo, Santo Spirito, Guardiola, Moganazzi och Feudo di Mezzo samt Montalto och Salice på den östra sidan.

Det var i samband med den första årgången av firmans första vin, Etna Rosso Guardiola 2002, som Marco de Grazia inte drog sig för att tala om Etnaappellationen som ”Medelhavets Bourgogne”. Han anser att jämförelsen inte på något sätt är orimlig med tanke på de unika förutsättningar som detta – helt klart mer sydligt belägna – område har med sina vinodlingar som klättrar upp till 1000 meters höjd och som i kombination med den mineralrika, vulkaniska och näringsfattiga jordmånen ger förutsättningar att skapa komplexa, mångfacetterade och eleganta viner.

Vinrankorna är mellan 50-140 (!) år gamla och jordmånen är förstås i samtliga fall vulkanisk men sammansättningen och exponering skiljer sig mellan de olika vingårdarna samt även inom vingårdarna. Man arbetar endast med lokala druvsorter såsom de blå Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio och gröna som Carricante och Catarratto.

Marco de Grazias vinfilosofi utgår från inget mindre än – perfektion. Det innebär framförallt ett rigoröst vingårdsarbete med fokus på att säkra så att man får den absolut bästa kvaliteten på druvorna vid skörd och att man har som målsättning att vinerna på ett så tydligt sätt som möjligt ska reflektera vingårdarnas unika ”terroir”.

De röda vinerna består i huvudsak av Nerello Mascalese som toppas med en liten del Nerello Cappuccio. Vinerna genomgår såväl malolaktisk jäsning som lagring ca 16-18 månader på franska fat; en blandning av mindre barriquer och lite större tonneaux.