Champagne Drappier

Detta anrika, men idag fullständigt uppdaterade, familjeägda champagnehus, ligger i den lilla, sömniga byn Urville, som tillhör Aube i södra Champagne. Farfar André Drappier har sedan länge lämnat över stafettpinnen till sonen Michel Drappier. I dagsläget produceras 17 olika cuvéer på totalt 40 hektar i Aube och 17 hektar i Marne. Musten kalljäser för att undvika sekundäraromer från jäsningsprocessen. De flesta baseras på Pinot Noir och den gemensamma nämnaren är karaktärsfulla viner som tack vare låga svavelnivåer ger ett naturligt och elegant uttryck. En del av de egna vingårdarna sköts helt ekologisk och i dessa används till och med hästar för brukandet av jorden. Detta betyder även att vi inom en snar framtid kommer se ekologiskt certifierade viner från Drappier!

Grundbulten i produktionen heter Carte d’Or och vinet har numera en skönt sval fruktighet och en fullständigt klanderfri balans. I sin prisklass tillhör vinet tveklöst de bästa i Champagne. Extra kul är även att en Vintage-variant av vinet produceras, som dessutom lanseras efter uppåt 20 års flasklagring innan Degorgering. Drappier tillverkar bland annat Champagne utan Dosage och helt utan tillsats av svavel. För att producera detta vin är arbetet i vingården extremt viktigt; frukten måste verkligen vara i perfekt skick! Vidare gäller fullständig försiktighet även i källaren och Drappier har designat sitt vineri enligt gravitationsprincipen för att helt undvika oxidationspåverkande pumpningar etc. Detta spännande, knastertorra vin visar att med noggrann vinifikation är användandet av överdrivna svavelnivåer helt onödiga!

Drappier är ensamma om att tillverka storleken ”Prima” som rymmer 36 liter! Till detta krävs en specialtillverkad ställning för att ens kunna servera vinet.
1991 investerade familjen Drappier i en källare i Reims där deras finaste viner lagras. Detta trots att de redan hade en källare i Urville från 1100-talet byggt av klostret Clairvaux munkar.

2016 blev Drappier även den första koldioxidneutrala Champagnehuset i världen – kul tycker vi.

Producent

Champagne Drappier

Vinmakare

Michel Drappier

Etablerad

1808

Källarmästare

Familjen Drappier

Agronom

Familjen Drappier

Hektar

105

Land

Frankrike

Årlig produktion, flaskor

1500000

Övrigt

Visste du att Champagne Drappier var president Charles du Gaulles favoritchampagne? Givetvis har Drappier ett vin uppnämnt efter just Charles du Gaulle!

Champagne Drappier är världens första koldioxidneutrala Champagnehus certifierad av EcoAct.