Baigorri

Gravitation är ordet som ständigt återkommer när man ska beskriva det enormt påkostade vineriet där Baigorris toppmoderna Riojaviner produceras. Vineriet är ritat med största respekt för omgivningen av arkitekten Iñaki Aspiatzu och sällan har ordet ”imponerande” känts mer befogat.

Jesús Baigorris vision var att jämfört med regionens klassiska viner göra allting annorlunda! Det betyder egentligen inga konstigheter men skillnaderna är också påtagliga.
I vingårdarna, som ligger i Rioja Alavesa, selekteras druvorna hårt och endast de bästa klasarna anländer till vineriet – som utan tvivel tillhör världens mest moderna. Och så var det det där med gravitationen…

Ingenstans i processen utsätts druvorna för något som kan vara skadligt, utan allt drivs med hjälp av gravitation. Anläggningen är av senaste snitt och hela byggnaden ligger (nästan) under marknivån och vineriet är en våt dröm (!) för alla som är intresserade av vin.

Baigorri producerar totalt sex olika viner varav fyra är röda. Ett rosévin samt en fatjäst Viura kompletterar sortimentet som av många bedömare anses vara det mest intressanta i dagens Rioja.

Vi rekommenderar ALLA att besöka Baigorris hemsida för att inspireras av Det Nya Rioja.

Producent

Baigorri

Vinmakare

Simon Arina

Etablerad

2000

Källarmästare

Simon Arina

Hektar

50

Land

Spanien

Årlig produktion, flaskor

500.000

Utmärkelser

Japan Wine Challenge 2009 – Award for Best Red Winemaker 2009

”… detta är det moderna Rioja när det är som bäst!”
www.spanskaviner.se, Johan-Franco Cereceda

Övrigt

I syfte att värna om miljön praktiseras ”lutte raisonnée”, vilket innebär att man i möjligaste mån undviker kemikalier och bekämpningsmedel så långt det går.