Huber

Weingut Markus Huber är en av Österrikes främsta och mest spännande vinproducenter med otaliga framgångar i diverse vintävlingar och internationella skriverier i bl.a. Decanter, Parker och Wine Spectator.

Familjen Huber har varit druvodlare sedan 1760 och firman är belägen i Traisental, en subregion till Niederösterreich, som tillhör en av de minsta appellationerna i Österrike. Firman drivs sedan år 2000 av den karismatiske vinmakaren Markus Huber som sett till att den idag tillhör en av Österrikes allra främsta producenter. Redan i början av sin karriär då han tog över ansvaret för egendomen fick han stor uppmärksamhet för sin talang och emottog redan 2015 den prestigefulla utmärkelsen Falstaff’s ”Winegrower of the year”. Under Markus ledning har vingårdsarealen utökats från 4 till drygt 40 hektar samtidigt som fokus har varit att skapa viner av högsta kvalitet, vilket också syns i de många omdömen och priser som hans viner fått.

Markus distinkta och inte minst lagringsdugliga viner – han föredrar att dricka sina viner men några års mognad – har nått en stor internationell framgång som kan förklaras av att han lyckats skapa viner där stramhet möter mineraliskt sälta och aptitretande, kryddig frukt på ett fantastiskt sätt. Själv brukar han gärna dra paralleller med Chablis vad gäller hur hans viner upplevs, jordmåner och klimat. Weingut Markus Huber besitter unika vingårdslägen som består av mycket kalkrika löss- och konglomeratjordar. Tack vare närheten till alperna, är temperaturskillnaden mellan natt och dag extrem, vilket ger vinerna naturligt höga syranivåer.

Vingårdarna odlas enligt ekologiska riktlinjer (samtliga viner är ekologiskt certifierade) och hela vingården är hållbart certifierad enligt kriterierna ”Sustainable Austria”. Utövandet av ekologisk vinodling är en central del av Markus vinfilosofi som innebär ett konstant samspel mellan instinkt, beredskap, att våga ta risker och visa tillit till naturen. Syftet är att skapa en naturlig balans mellan jord, växter, djur, människor och att stärka vinrankornas naturliga försvarsmekanismer.

Weingut Markus Huber är en av 23 medlemmar i Traditionsweingüter. Man klassificerar vingårdarna enligt det Österrikiska DAC-systemet, men tar det ett steg längre eftersom systemet inte omfattar själva vingården. På grund av detta har Traditionsweingüter satt just vingården i fokus genom ett pionjärarbete med att klassificera vingårdar i varje område och peka ut de som kunde betraktas som ”Erste Lage” (premier cru) vingårdar. Markus Hubers fyra Erste Lagen är Alte Setzen, Zwirch, Rothenbart och Berg och som alla i huvudsak består av terrasserade odlingar.

Producent

Huber

Vinmakare

Markus Huber

Källarmästare

Markus Huber

Agronom

Markus Huber

Hektar

45

Land

Österrike

Årlig produktion, flaskor

500000

Utmärkelser

Winemaker of the Year! Wo isst Österreich 2011 (Restaurant Guide)
BEST WHITE WINE PRODUCER. International Wine and Spirit Competition in London 2006 (Världens största vintävling).
Falstaff’s ”Winegrower of the year” 2015