Emrich-Schönleber

De branta sluttningarna i Nahe har varit berömda sedan början av 1800-talet och redan Goethe noterade att vinerna som kallades Monzinger var exceptionella. Werner Schönleber byggde i slutet av 60-talet det vineri som ligger till grund för dagens kvalitetsviner även om familjen odlat druvor i 250 år. Arealen har sakta utökats från 2 till 14 hektar, framför allt i Grand Cru lägen och den ädla Rieslingdruvan odlas numera till 75%.

Firman arbetar hantverksmässigt och succéen bygger på låga skördeuttag, mycket selektiv skörd samt försiktig pressning och kall jäsningsprocess. Detta är klassiska viner som tål lång lagring och tack vare vingårdarnas höga skifferinnehåll utvecklas fantastiska aromer efter några år i källaren.
I 2004-års upplaga av ansedda tyska vinguiden Gault Millau uppgraderades Emrich-Schönleber till den exklusiva skaran bestående av endast 11 producenter i Tyskland som enligt boken förtjänar omdömet ”världsklass”. Werner Schönleber utsågs dessutom 2006 till Årets Vinmakare av samma guide (2006).

Idag ansvarar sonen Frank för vinmakandet medan Werner huserar i vingårdarna. Emrich-Schönleber fortsätter på den inslagna vägen och vinerna representerar det bästa Tyskland kan ebjuda. En liten varning är dock på sin plats – vinerna kan mycket väl generera ett livslångt beroende!

Producent

Emrich-Schönleber

Land

Tyskland

Utmärkelser

Årets Vinmakare i Tyskland 2000 – Der Feinschmecker
Årets Vinmakare i Tyskland 2000 – Wein Gourmet
Årets Kollektion 2002 – Gault Millau 2004
Winery of the Year – Wine & Spirits 2005 (USA)
Årets Vinmakare i Tyskland 2004 – Gault Millau 2006

Övrigt

I syfte att värna om miljön praktiseras ”lutte raisonnée, vilket innebär att man i möjligaste mån undviker kemikalier och bekämpningsmedel.