Le Clos des Grives

Det är alltid lika roligt att få representera ett guldkorn till producent från en av Frankrikes minsta appellationer – Jura. Le Clos des Grives, som ägs av inte mindre än den för området legendariska Benoît Mulin, har flugit under vår radar och hållit sig mestadels borta från internationella marknader eftersom volymerna är så pass små att det mesta hinner sälja slut i Frankrike. Därför är det extra roligt att Benoît – med lite övertalning – bestämt sig för att ge oss tillräckligt med tilldelning som gör det möjligt att erbjuda hans viner till Juravinsälskare i Sverige.

Benoît Mulin arbetade som bankman i Lyon när han träffade sin blivande fru. Båda är födda och uppvuxna i Jura nära den schweiziska gränsen, och beslöt att flytta tillbaka. Benoit började 2009 arbeta för den i området kända Tissotfamiljen och dess negociantverksamhet Le Celliers des Tiercelines där han bistod med affärsmannaskapet och fick sällskap av Jerôme Arnoux som utseddes till biträdande vinmakare. 2013 blev Benoît chef för hela verksamheten och började samtidigt själv aktivt kliva in i vinmakningen då han beslöt sig för att arrendera mark i anslutning till Tissots vinstockar där han framgångsrikt odlade sina egna druvor och lanserade egna viner under sitt namn.

2017 fick Benoît möjlighet att köpa Le Clos des Grives. Firman grundades av en av Frankrikes pionjärer inom ekologisk vinodling, Gaston Charbonnier, som såg till att man 1968 blev den första ekologiskt certifierade firman i Jura. 1982 tog hans son över med samma filosofi som sin far men eftersom han inte fick några barn sålde han firman till Benoît som driver den med tillsammans med sin kusin och med sin enorma erfarenhet sett till att man idag tillhör eliten i Jura – givetvis med fortsatt fokus på ekologisk odling.

Le Clos des Grives har 4 hektar belägna i den lilla byn Chille i hjärtat av Jura planterade med alla de fem officiella Juradruvorna: Chardonnay och Savagnin för de vita vinerna samt Pinot Noir, Poulsard och Trousseau för de röda. Gården är ensamt belägen på en kulle utan grannar med en otrolig utsikt över staden Lons-le-Saunier, långt i södra Jura.

Rankorna växer på sluttningar på en höjd av drygt 300 meter över havet i optimalt syd- och sydvästläge med en jordmån bestående av märgel vilket är en kalkrik lera.

Man gör viner både i den rustika oxiderade ”sous voile”-stilen som gjort området känt där man precis som i Jerez låter vinet oxidera under ett skyddande lager av jäst och i den fruktiga, konventionella ”ouillé”-stilen som anammas av allt fler av områdets ledande producenter då vinernas mineralitet framhävs tydligare samtidigt som vinerna blir mer lättillgängliga. Och givetvis gör man de kända vinerna Vin Jaune som får oxidera under 7 års lagring samt det söta Vin de Paille på torkade druvor.

Genomgående skördar man bara för hand och använder bara naturliga inhemska jästsvampar och minimalt med svavel. Firmans ”Nada” viner är helt oklarade och ofiltrerade och här har inget tillsatt svavel överhuvudtaget under någon del av processen från skörd till flaska.