Anima Negra

De tre ”musketörerna” Pere Obrador, vinmakaren Miquel Àngel Cerdà och oenologen Francesc Grimau grundade Mallorcas främsta egendom – Anima Negra – 1994.

Det hela tog sin början då de två vännerna Pere Ignasi Obrador och Miquelàngel Cerdà  kände att vinerna ifrån Mallorca inte hade nått sin fulla potential. De använde några tomma mjölktankar som stod på Pere´s familjs gård och gjorde två barriquer med vin på den inhemska druvan Callet som de köpt från vinodlande grannar i området. Resultatet blev slående bra och från den dagen beslöt de två vännerna att helhjärtat ägna sig åt att producera vin.

Pere Ignasi Obrador föddes i byn Felanitx, Mallorca. Han studerade till optiker men var tvungen att avbryta sina studier för att ta hand om sin familjs gård som just då innehöll 400 mjölkkor. Vid sidan om började han studera genetik och biologi. Och 1994 tog han beslutet om att omvända en stor del av familjens gård till att även producera vin och främst då vin gjort på den inhemska druvan Callet. Sina oenologi kunskaper ficka han dels genom att lära sig själv men tog även hjälp av att tillfälligt konsultera kända oenologer bla Joan Milá på Mas Comtal.

Miguel Angel Cerdà föddes även han i byn Felanitx, Mallorca. När han var 18 år flyttade han till Madrid för att studera till ingenjör Men han saknade havet som Mallorca erbjöd och beslöt därför efter fem års studier att flytta tillbaka till hemorten. Men det räckte inte, han ville till havs och tog anställning på skeppet Margaret Alison och blev till havs i tio år. Året var 1994 då han beslöt att komma hem till Mallorca igen och väl där slog han sig ihop med sin vän Pere Obrador för att skapa Anima Negra och resten är historia.

I ett äldre hus i byn Felanitx har modern teknik installerats och här ligger även 10 av de 30 hektar som Anima Negra hyr av kontrakterade odlare. Det finns även 9 egna hektar planterade med internationella druvsorter.

Alla rankor som de plockar druvor ifrån har en ålder mellan 50-85 år.

All odling sker biodynamiskt och vinernas charm kombinerar de unika smakerna från de lokala druvorna med ett klimat som mer påminner om södra Frankrike än övriga Spanien. Apropå Frankrike… Landets mest betydelsefulla vinmagasin, La Revue de Vin de France, anser att Anima Negra tillhör de 10 främsta producenterna i hela Spanien vilket vi tycker är fantastiskt roligt – framför allt med tanke på att vinerna kommer från det klassiska semesterparadiset Mallorca!

 

Producent

Anima Negra

Vinmakare

Miquel Àngel

Etablerad

1994

Källarmästare

Pere Obrador

Agronom

Francesc Grimau

Hektar

39

Land

Spanien

Årlig produktion, flaskor

150.000

Utmärkelser

”En av Spaniens 10 främsta producenter”.
La Revue de Vin de France

Övrigt

Anima Negra betyder ”Svart Själ”.