J.J Adeneuer

Ahr-dalen, belägen i norra delen av delstaten Rheinland-Pfalz, är en av de mindre vinregionerna i landet, endast 560 ha, men den är känd för sin högkvalitativa röda vinproduktion, särskilt av Spätburgunder (Pinot Noir).

Familjeägda Adenauer grundades på 1800-talet och har en lång tradition av vinproduktion.  Sedan 1984 har detta arv burits av två bröder – Frank och Marc Adeneuer. Vinodlingen i Ahr-dalen är känt för sin branta terräng och skifferrika jordmån (gråvacka, blå skiffer, löss och vulkanisk sten), vilket ger vinerna en unik karaktär och särprägel. Jordmånen och det konsekventa, svala mikroklimatet i Ahr producerar svala, eleganta men ändå strama och kraftfulla Pinot Noirs som inte finns någon annanstans i tyska odlingsregioner.

Producenten producerar ett brett sortiment av viner, inklusive olika stilar av Spätburgunder. Deras viner kännetecknas ofta av elegans, finess och komplexitet. Vinmakningen på Adenauer kännetecknas av en kombination av traditionella metoder och modern teknik för att skapa viner av högsta kvalitet.

Adenauers vingårdar sträcker sig över flera av Ahr-dalens bästa lägen och omfattar olika mikroklimat och terroir. Detta gör det möjligt för dem att odla druvor av högsta kvalitet och producera viner som uttrycker den specifika karaktären och identiteten hos varje vingårdsläge.

Vinerna har fått erkännande både nationellt och internationellt och har vunnit flera priser och utmärkelser. Företaget är engagerat i att bevara och främja Ahr-dalens unika vinproduktionsarv samtidigt som de fortsätter att experimentera och utveckla nya stilar och tekniker.

Familjen är inte ett fan av träiga barrique toner. Av denna anledning används endast en liten mängd nytt trä (15%) i vinerna i det övre segmentet.
Filosofin är ren, ”puristisk” Pinot Noir. I vinglaset har Pinot Noir en ljusröd nyans, som bryts i ljuset av rubinröda reflektioner.
Adenauers Pinot Noirs kännetecknas av olika jordmåner, terroirer, allt från skifferjord till sandig lerjord och vulkanisk basaltjord.

Hur vinet smakar bestäms av naturen och jordmånen som vinrankorna växer i.  Kompromisslös och konsekvent kvalitetsmedvetenhet måste implementeras i alla vingårdslägen. Därför är ett hållbart och medvetet arbete i vingården mycket viktigt för familjen Adenauer. De har också medvetet undvikit användningen av insektsmedel under många år. Här används den hållbara ”förvirringsmetoden” genom att hänga ut feromoner (ämnen som tillverkas i kroppen och som organismer sprider för att påverka andra individers beteenden).

Adeneuer äger totalt 12,5 hektar där de odlar · 85 % Pinto Noir, 10 % Pinot Blanc, 5 % Pinot Madleine.