Algueria

Familjeföretaget Algueira grundades 1980 av Fernando och hans fru Ana. De smygstartade med några mindre vingårdar som det tyckte hade det perfekta läget och terroiren på de branta terrasserade sluttningarna vid floden Sil. De förstod dock tidigt i processen att hårt arbete och mycket slit väntade under många år framöver.

1998 tog de ett viktigt steg i kvalitetsarbetet och skapade varumärket Algueira genom att investera i en ny vingård som kunde möta de unika utmaningar de hade bestämt sig att företa sig.

Algueira har sedan dess vunnit otaliga priser och utmärkelser, både i landet och internationellt. Dessutom har Fernando och Ana bidragit till att sätta Ribera Sacra med de fantastiska lokala druvsorterna på vinkartan, både inom vinindustrin och vinturismen i Galicien.

De vackra vingårdarna är byggda i terrasser med 75 graders lutning på uråldriga stenkonstruktioner på hög höjd på berget och vid sluttningarna intill stränderna längs floden Sil. Detta ger perfekt solexponering samt svalka vilket ger vinerna den perfekta avvägda balansen mellan syra och frukt.
Algueira arbetar endast med inhemska druvsorter som de vita – Godello, Treixadura, Albariño och Loureiro eller röda druvor som Mencía, Caíño, Sousón, Brancellao och Merenzao.

Jordarna är en central del i vinernas storhet och slutresultat.  Här finns allt från soliga och branta terrasser med skifferjordar som ger spänning och styrka till druvan Mencía samt kvarts och gnejs, vilket bidrar till en härligt och karaktärsfull friskhet och lätthet till Godello och de övriga vita druvorna.

Den allmänna uppfattningen var länge att området inte hade förmågan att producera långlivade viner för lagring, men etta motbevisades med blanda annat vinerna PIZARRA och CARRAVEL.