Algueria

1980 gav sig visionären Fernando González ut på ett uppdrag att ge liv åt övergivna vingårdar i Ribeira Sacra, förförd av det hisnande landskapet, floden, mikroklimatet och områdets unika lokala vindruvor. Under årens lopp förvärvade Fernando de främsta vingårdslägena i ett av Spaniens mest extrema terränger bestående av branta terrassodlingar utmed floden Sil.

Det första årets produktion gav inte mer än 4000 flaskor men samma år som appellationen Ribeira Sacra skapades – 1996 – investerade Fernando och hans svenska fru Ana i en helt ny vinanläggning då man förstod att intresset för vinerna från området skulle tillta. Samtidigt gav den nya anläggningen större möjligheter att kunna jäsa druvorna från de olika vingårdarna separat och därmed skapa viner som uttryckte vingårdslägena på bästa sätt.

Man äger idag ca 70 olika vintomter som sammanlagt utgör 30 hektar. Alla är belägna på branta stenterrasser med upp till 75 graders lutning bestående av fattiga jordar av skiffer, kvarts och gnejs och där allt arbete sker helt utan maskiner. Man odlar ett flertal olika inhemska druvor som Merenzao, Brancellao, Caíño, Sousón, Mencía, Godello, Albariño, Treixadura mfl.

Vinerna vilar i huvudsak på franska ekfat men även delvis på galiciska fat av såväl ek, kastanjeträd, akacia samt lerkrukor.

Algueira har sedan dess vunnit otaliga priser och utmärkelser för sina viner, både i Spanien och internationellt. Dessutom har Adega Algueira varit en pionjär som producent när det gällde att organisera rundturer, genomföra provningar och utbilda besökare om vinodling, de olika vinframställningsprocesserna och Ribeira Sacra som vinregion. Vingården har öppet för besökare under hela året och har sedan 2003 även en restaurang som serverar lokala rätter, vilket har gjort den till en idealisk destination för både vinentusiaster och turister. 2023 belönades man priset ”Bästa vinturismupplevelsen i Spanien 2023” i International Wine Challenge för sina insatser.