Freemark Abbey

Freemark Abbey tillhör utan tvekan en av Kaliforniens mest legendariska firmor och var det enda vineri som hade med två viner i den legendariska provningen i Paris 1976 som Steven Spurrier organiserade där chardonnay- och cabernetviner från Kalifornien ställdes blint mot de främsta vinerna från Bourgogne och Bordeaux. Parisprovningen resulterade i att de amerikanska vinerna vann både vit- och rödvinskategorin och därmed katapultade Kalifornien in på världsscenen för viner. Vid återuppförandet av ”Parisprovningen” 2017 i Tokyo tog 1969 Freemark Abbey Bosché Napa Valley Cabernet Sauvignon första plats, vilket vittnar om kvaliteten och livslängden på Freemark Abbeys viner.

Det var Josephine Tychson som 1886 etablerade en vinfirma längs den klassiska Route 29 i St. Helena där Freemark Abbay ännu står och hon blev därmed en av de första kvinnliga vinmakarna i Kalifornien. Det nuvarande namnet skapades 1939, då de dåvarande ägarna Charles Freeman, Markquand Foster och Abbey Ahern pusslade ihop sina namn till Freemark Abbey. På 60-talet införde legendariske vinmakaren Brad Webb (senare på Hanzell) idéer kring hur Cabernet Sauvignon från Napa Valley borde behandlas och dessa räknas idag fortfarande som standard i Kalifornien. Brad Webb var också övertygad om att vita viner inte skulle genomgå malolaktisk jäsning, en teknik som sedan dess alltid praktiserats Freemark Abbey.

Jerry Luper (tidigare Château Montelena och Diamond Creek) cementerade på 70-talet firmans rykte som en världsklassproducent av Cabernet Sauvignon viner. Av den anledningen inkluderade Steven Spurrier både Freemark Abbey Chardonnay och Freemark Abbey Bosché Napa Valley Cabernet Sauvignon i den berömda ”Parisprovningen”.

Sedan 2020 ansvarar Kristy Melton, som bland annat arbetat för Clos du Val och Saintsbury, för vinmakningen och hennes idéer baseras på tidigare vinmakares konstanta sökan efter tidlösa och klassiskt strukturerade viner som vinner i längden från några av Napa Valleys mest åtråvärda vingårdar såsom bland andra Bosché och Sycamore i Rutherford till Stagecoach i Atlas Peak och Keyes i Howell Mountain.

Producent

Freemark Abbey

Vinmakare

Kristy Melton

Etablerad

1886

Källarmästare

Brian Kosi

Land

USA

Utmärkelser

1973 publicerade grundaren av Wine institute, Leon D. Adams, sin mycket inflytelserika bok ”Wines of America” där han jämför Freemark Abbeys Cabernet Sauvignon 1968 med en bra årgång av Chateau Margaux.

 

1976 var Freemark Abbey en av de 12 utvalda amerikanska vinerierna som tävlade i ”The Judgement of Paris” blindprovning. Freemark Abbey är det enda vineriet som tävlar med både rött och vitt vin.  Vinerna från Kalifornien vinner i varje kategori och Napa Valley hamnar äntligen på världskartan när det kommer till vinmakning.