Domaine du Vieux Bourg

Dominique Piron inledde sin vinmakarkarriär med sin första skörd 1971. År 2020 sålde han ”Vins Piron”, behöll sina familjevinodlingar och grundade det nya företaget ”Vieux Bourg” i Morgon. Han valde att fokusera enbart som vinodlare och vinproducent, där samtliga druvor kommer från deras egna odlingar – en renodlad satsning på 34 ha och 100% egenodlade druvor.

Några kilometer från Morgon, mitt i hjärtat av Beaujolais Crus på Vieux Bourg i Corcelles, finner du ”Clos du Vieux Bourg”. En 8 hektar stor egendom med huvudbyggnaderna, den gamla kyrkan ”Saint Pierre de Corcelles” och dess prästgård. Dominique och hans familj har omvandlat kyrkan till deras vineri – ett unikt och enkelt vineri där det moderna möter det historiska.

”Beaujolais genomgår en fullständig renässans – Beaujolais är tillbaka! – Så jag beslutade mig för att ägna en sista liten del av mitt liv åt denna vackra yrkesbana, på en annan plats, men fortfarande i denna vackra vingård, som en enkel vinodlare, på jakt efter det ”bästa” snarare än det ”mesta”. – Dominique Piron

Dominique Piron, född 1950 i Morgon, är den 14:e generationen sedan Etienne Bailly, som också föddes i Morgon år 1590. Vingårdarna ”Terrains Rouges”, ”Roche Noire” och ”Montpelain” har varit i familjen länge.

En förfader, Benoit Bailly, var en av de första att använda Briare-kanalen från Loire till Seine år 1642 för att skicka sitt vin till Paris. År 1932 köpte Dominiques farfar, Benoit Piron, vingårdarna ”Les Pierres” på Py-kullen, efter att de varit till salu i 2 år. Han valde dessa 4 ha 60 i Morgon för 90 000 francs istället för en annan vingård i Bourgogne för 110 000 francs, den kända Clos de Tart!

Vinerna från Morgon, Chénas och Moulin à Vent var då lika ansedda och prisvärda som de stora vinerna från Bourgogne.

Producent

Domaine du Vieux Bourg

Källarmästare

Dominique Piron

Hektar

34

Land

Frankrike

Årlig produktion, flaskor

200000