Xavier

Xavier Vignon är en utpräglad Terroirist. Han producerar viner från de flesta av södra Rhônedalens appellationer och förkärleken för Grenachedruvan, som dominerar i hans moderna viner, är uppenbar. Från skörden 2011 producerar han även mindre kvantiteter från norra Rhonedalen.

Xavier har varit verksam i Rhônedalen sedan 1995. Innan dess gjorde han vin i flera andra franska regioner men även i Australien, vilket betyder att Xavier är hyggligt uppdaterad vad gäller vinvärldens tekniska landvinningar. Målsättningen med alla viner är att tydligt återspegla regionen och de lokala druvorna men på ett uppdaterat sätt. Vinerna karaktäriseras av riktiga tanniner, bra frukt, bärande syra och påtaglig mineralitet.

Xavier är konsult till närmare 300 producenter och det stora kontaktnätet ger honom möjlighet att köpa exceptionella viner från många odlare och sedan göra egna, unika cuvéer.

Firmans styrka är råmaterialets höga kvalitet och blandningarna varierar årligen beroende på varifrån de inköpta druvorna kommer. Den stenhårda selekteringen ger en imponerande hög lägstanivå och den här approachen till négiociantyrket garanterar dessutom personliga viner.

Trots att den egna etiketten introducerades så sent som 1999 har Xavier Vignon snabbt blivit en favoritproducent i Frankrike men även i Sverige och på många andra ställen. Vinernas kvalitet har genererat ett flertal fina utmärkelser, bl.a. i Guide Hachette och The Wine Advocate.