Domaine de La Begude
Med två bröder som grundade Vinovativa och växte upp i Bandol i södra Frankrike under sina första år så var inte vinportföljen komplett utan just Bandolviner. Det är förstås med en enorm stolthet som Vinovativa fått äran att representera en av Bandols allra främsta och mest unika firmor – Domaine de la Bégude.
Namnet ”La Bégude” betyder på lokal äldre provencalsk dialekt ”där man dricker”. Firman har 30 hektar organiskt skötta vingårdar i form av terrasserade odlingar som är omgivna av 500 hektar naturskyddat, orört skogsområde varvat med raviner och är den högts belägna producenten i Bandol med sina 400 meter över havet. För att ta sig dit får man antingen vandra till fots eller använda terrängbil. Vineriet och huvudbyggnaden utgörs delvis av den ursprungliga byggnaden från 1600-talet. Här låg ännu längre tillbaka i tiden dåvarande klostret Saint-Victor isolerat och väl skyddat från Barbarernas härjningar.
I och med att Mistralvinden sveper över området kombinerat med altituden vingårdarna ligger på, har Domaine de La Begude helt unika förutsättningar att skapa viner med enorm finess samtidigt som smakerna utvecklas på bästa tänkbara sätt då druvorna få längre tid på sig att mogna. Med allt högre temperaturer som rådande klimatförändringar ger upphov till, så sitter Domaine de La Bégude givetvis på en för området mycket åtråvärd plats.
Bandols stolthet är förstås Mourvèdredruvan som även kallas ”djävulens druva” – då den är svårhanterlig och lätt kan ge gröna, omogna inslag om man inte sköter den rätt. Vinmakaren och ägaren Tari Guillaume kan nog sägas vara en av de främsta på att få till en optimal mognad, inte minst med tanke på hans brinnande intresse för denna druva som kom till Bandol via Spanien. Han har nämligen världens största samling av Mourvèdrekloner – 116 stycken. Därutöver planterar man Grenache, Cinsault, Carignan samt de gröna druvorna Ugni Blanc, Clairette och Rolle.
Man har 55 olika vingårdslägen som ligger exponerade åt olika väderstreck, vilket innebär att man därigenom kan blanda viner med stor komplexitet. Allt arbete både i vingårdarna och i vinkällaren sker efter månkalendern. Vinmakningsfilosofin utgår från en ödmjuk respekt för druvan genom låg intervention dvs inverka så lite som möjligt i processen. Man använder enbart naturlig jäst och tillsätter minimalt med svavel.
Det var förstås ingen diskussion om att ta in denna firma i Vinovativas portfölj när tillfället erbjöd sig och vi ser fram emot att få visa upp dessa underbara viner för vinälskare här Sverige!