Baricci

Baricci ligger i den norra delen av Montalcino, på sluttningen med utsikt över staden Siena, på en höjd av 280-300 meter över havet . Vingårnarna täcker 12 hektar (varav fem är planterade för Brunello) på den lilla Montosoli kullen, som i århundraden ansetts vara Grand Cru, dvs A-läget i Brunello.
1955 hade familjen Baricci möjlighet att köpa den lilla vingården Colombaio Montosoli och vid den tiden producerades det relativt okända vinet Brunello i små mängder och endast av några få vinentusiaster kände till området.

Grundaren Nello Baricci föddes i Montalcino 1921 och gifte sig med Alda 1946.
Åren går och 1967  grundade Nello, tillsammans med några andra producenter – ”Consorzio del Vino Brunello di Montalcino”, en oberoende sammanslutning av producenter för att skydda, försvara och utveckla vinerna från området som blev mer och mer känt för sin höga kvalitet.
Baricci producerade sin första Brunello 1971 och Rosso di Montalcino några år tidigare -1968.
Barnbarnen Federico och Francesco förvaltar nu vidare Baricci som drivs av tradition och stor passion.

Källaren är utrustad med rostfria ståltankar och slavonsk ek.
Lång lagringstid är bland annat det som gjort Brunello berömt, minst 3 år på fat samt 8 månader på flaska innan försäljning.

Baricci tillhör den lilla skaran av de småskaliga exklusiva producenter som bidragit mycket till att Brunello Di Montalcino blivit så berömt i Italien och resten av världen. De 6 små odlingslotterna med vingårdar, alla belägna på cru kullen Montosoli, ligger bredvid varandra och är totalt 5 hektar.
Vingårdarna ligger i syd/sydostläge vilket ger en perfekt solexponering under hela dagen med optimal druvmognad som resultat och syran/fräschören får draghjälp av den svalare temperaturen här än i andra delar av Montalcino.