Ausàs Bodegas y Viñedos S.L.U

Ausás Interpretación är det nya omtalade vinet i Ribera del Duero, skapad av Xavier Ausàs – Vega Sicilias tidigare tekniska chef under 25 års tid. Xavier har en mycket stor del i Vega Sicilias framgång där han arbetade sida vid sida med vinmakaren Mariano García. Han valde sedan att gå sin egen väg och uppfylla sin dröm om att skapa sitt eget vin genom grundandet av Ausàs Bodegas y Viñedos. Med goda kontakter och vänner i Ribera del Duero så valde han att skapa emblemet med ett par kupade händer som symboliserar vänskap, öppenhet och ärlighet mellan alla som på olika sätt bidrar till att skapa hans viner.

Xavier vill inte skapa massiva viner utan kraftfulla och eleganta med fokus på rena aromer, friskhet och fina tanninstrukturer. Han låter vinet lagras mellan 14 – 16 månader beroende på årgång och varierar andelen nya och gamla fat för att eken inte ska ta över utan bara finnas som en inramning i bakgrunden.

Bodegan gör ett enda vin, Interpretación, och första årgången var 2016 och fick en rivstart med internationella toppbetyg. Druvorna som Xavier vinifierar kommer från fem toppvingårdar på mellan 700 – 900 m.ö.h. lokaliserade i Nava de Roa, Gumiel, Roa, Pesquera de Duero och Moradillo de Roa och vinrankorna är mellan 35 – 90 år gamla. Alla vingårdslägen ger druvor som bidrar med olika karaktär till vinet i form av florala toner, fruktighet, friskhet, mineralitet och kraft vilket – tillsammans med lagring på franska fat – gör vinerna väldigt komplexa.