Andreas Gsellmann

Gsellmann startades på 1800-talet och nuvarande generationen Andreas Gsellmann äger totalt 19 hektar i Österrikes sydöstra del i regionen Burgenland och distriktet Neusiedlersee. Vinodlingarna ligger vid sjön med samma namn och är mycket grund och har därför en för druvorna välgörande tempererande effekt både under sommaren och vintern. Alla druvor skördas för hand med noggrann selektering, alla viner jäser spontant med 100% naturlig jäst och stabiliseras med minimal mängd svavel om ens alls i vissa fall.
Gsellmann certifierades ekologiskt 2006 och har varit medlem i den biodynamiska vinodlarens förening respect-BIODYN sedan 2011. Sist men inte minst är Gsellmann en av medgrundarna till PANNOBILE-gruppen. Efter vinskanalen i Burgenland 1992 grundades Pannobile-gruppen där Andreas pappa var grundare tillsammans med 8 ytterligare vinmakare med starka personligheter, ärlig vinmakning, socialt ansvarstagande och högsta kvalitet från byn Gols. De diskuterade runt bordet, provade viner och pratade om Burgenlands framtid som vinregion och viken stil/druvor man önskade. Vinerna provas blint av medlemmarna i föreningen och sedan väljs de viner ut som kvalar in och som håller högsta kvalitet. Stilen på vinerna präglas av burgundisk mineralitet, ofta gjorda på ursprungsdruvor. Följande producenter är medlemmar i Pannobile: Achs, Beck, Gsellmann, Heinrich, Nittnaus, Leitner, Preisinger, Pittnauer och Renner.
Gsellmanns mål är att balansera traditionell vinframställning med den biodynamiska läran. Andreas lärde sig allt av sin far när han började på vingården 2005.
Som medgrundare av PANNOBILE rekommenderade han tre saker till Andreas:
Först: Gå din egen väg. För det andra: Gör det med likasinnade. För det tredje: Behandla alltid naturen med omsorg och respekt.
Efter hans råd började Andreas gräva efter sin egen filosofi och inställning till jordbruket och hittade den i den biodynamiska läran och en djupare förståelse växte fram mycket tack vare pionjären inom biodynamiken själv, Andrew Lorand.
2007 infördes de nya arbetsmetoderna i vingården och vinkällaren och 2019 fick Andreas faderns fulla förtroende att på egen hand förvalta vingården vidare in i framtiden.

Producent

Andreas Gsellmann

Vinmakare

Andreas Gsellmann

Källarmästare

Andreas Gsellmann

Agronom

Andreas Gsellmann

Hektar

19

Land

Österrike