Renato Ratti

Den intressanta historien kring legendarska Piemonte-producenten Renato Ratti startar 1965 när unge Renato återvänder från Brasilien där han jobbat med att utveckla Cinzanos lokala vintillverkning. Åter i Piemonte köper han genast en vingård tillhörande den klassiska byn La Morra. Vinet, som döps till Marcenasco, blir firmans och hela regionens första vingårdsbetecknade Barolo. När enologen Massimo Martinelli börjar hos Renato Ratti (1969) utvecklas firmans stil och kvalitet markant. De kortar ned fatlagringen med fruktigare viner som resultat. Idéen anammads även av Angelo Gaja och i regionen under 70-talet var detta revolutionerande eftersom normen var att lagra Barolovinerna uppåt 10 år innan buteljering.

Ratti lanserade i början av 70-talet ytterligare två viner, Conca och Rocche, från vingårdarna med samma namn, och firman räknas nu till Piemontes främsta. Innan Renato dör 1988 hinner han vara president för det lokala Barolo konsortiet samt skriva flera vinböcker. Han deltar även aktivt i den fortfarande gällande ”klassificeringen” av vingårdarna i Barolo. Pietro Ratti har sedan han tog över driften hunnit bygga en helt ny vinkällare och renoverat vingårdarna. Från och med den redan klassiska årgången 2004 råder ingen tvekan om att firmans forna glans åter lyser klart över det vackra La Morra.

Producent

Renato Ratti

Vinmakare

Pietro Ratti

Etablerad

1964

Källarmästare

Massimo Martinelli

Agronom

Massimo Martinelli

Hektar

35

Land

Italien

Årlig produktion, flaskor

250000

Utmärkelser

Renato Ratti Marcenasco 2006 – 1:a plats på Wine Enthusiast årsbästalista 2010!
Renato Ratti Marcenasco 2005 – 7:e plats på Wine Spectators årsbästalista 2009!