Huia

Äkta paret Claire och Mike köpte egendomen på Rapaura Road 1990 och började plantera vinrankor 1994. Sedan den första årgången 2001 rankas Huia till landets främsta producenter. Familjefirman drivs biodynamiskt och vinerna andas en äkthet som sällan påträffas i Nya Världen. Huia vann 2015 Natural/Biodynamic Winery of the Year på New York International Wine Competition.

Huia produceras med stösta respekt för naturen och vinerna är delvis ekologiskt certifierade. Kvaliteten är hög med fin koncentration och utan den påklistrade sömta som ofta irriterar när man ska matcha med mat. Namnet Huia kommer från en numera utdöd fågel som struttade rund i skogarna runt Marlborough. Huias viner är dock i allra högsta grad levande och dessa moderna vinkreationer tillhör portföljens roligaste!

Hunky Dory är en serie viner där Claire och Mike köper in frukt från tre kontrakterade odlare och dessa viner är mer direkta i sin framtoning med opulent frukt i en generös men absolut inte överdriven stil. Prislappen är dessutom kapad på både längden och tvären.

Producent

Huia

Vinmakare

Mike Allen

Etablerad

1990

Källarmästare

Mike Allen

Agronom

Mike Allen

Hektar

32

Land

Nya Zeeland

Årlig produktion, flaskor

170000

Utmärkelser

5 Stars! Huia Sauvignon Blanc 2007 – Dan Berger’s Vintage Experiences
Prisbelönat som ”Natural/Biodynamic Winery of the Year 2015” av New York International Wine Competition.
Prisbelönat som ”Nya Zeeland Gewurtztraminer Winery of the Year 2016” av New York International Wine Competition

Övrigt