Freemark Abbey

Josephine Tychson etablerade originalvineriet längs den klassiska Route 29 i St. Helena och Freemark Abbey bor fortfarande på samma plats. Det nuvarande namnet kreerades 1939, då de dåvarande ägarna Charles Freeman, Markquand Foster and Abbey Ahern pusslade ihop sina namn och ”uppfann” Freemark Abbey.På 60-talet införde legendariske vinmakaren Brad Webb (senare på Hanzell) idéer kring hur Cabernet Sauvignon från Napa Valley borde behandlas och dessa räknas idag fortfarande som standard i Kalifornien. Brad Webb var också övertygad om att vita viner inte skulle genomgå malolaktisk jäsning, en teknik som sedan dess alltid praktiserats Freemark Abbey.

Jerry Luper (tidigare Château Montelena och Diamond Creek) cementerade på 70-talet firmans rykte som en världsklassproducent av Cabernet Sauvignon viner. Av den anledningen inkluderade Steven Spurrier både firmans Chardonnay och CS i den berömda ”Paris Tasting” 1976.

Sedan 1985 ansvarar Ted Edwards för vinmakningen och hans idéer baseras på tidigare vinmakares sökan efter klassiskt strukturerade viner som vinner i längden. Idag räknas Ted Edwards till en av de främsta vinmakarna i Napa! Vinovativa är så klart mycket stolta över att inkludera Freemark Abbey i vårt Amerikanska erbjudande.

Producent

Freemark Abbey

Vinmakare

Ted Edwards

Etablerad

1886

Källarmästare

Brian Kosi

Land

USA

Utmärkelser

1973 publicerade grundaren av Wine institute, Leon D. Adams, sin mycket inflytelserika bok ”Wines of America” där han jämför Freemark Abbeys Cabernet Sauvignon 1968 med en bra årgång av Chateau Margaux.

 

1976 var Freemark Abbey en av de 12 utvalda amerikanska vinerierna som tävlade i ”The Judgement of Paris” blindprovning. Freemark Abbey är det enda vineriet som tävlar med både rött och vitt vin.  Vinerna från Kalifornien vinner i varje kategori och Napa Valley hamnar äntligen på världskartan när det kommer till vinmakning.