Finca Sandoval

Victor de la Serna är en stor auktoritet i ämnet ”Spaniens regioner och dess viner”. Han är en ambassadör för det nya Spanien och anlitas flitigt som föredragshållare, bl.a. för nya Master of Wine (MW) studenter. Finca Sandoval är Victors stora dröm – en egen vingård med fantastisk potential!
Flera års sökande efter en vingård med rätt terroir slutade i den relativt okända regionen och nya appellationen Manchuela beläget mellan La Mancha och Utiel Requena i mellersta Spanien. Här hittade Victor allt han letade efter och dessutom till rimlig kostnad.

Marken består av sandblandad, mycket kalkrik lerjord som bidrar till vinernas tydliga mineralkaraktär och klimatet är förhållandevis svalt eftersom vingården ligger 770 meter över havet. För att matcha jordmånen valdes rankor och kloner med största noggrannhet. Rankorna togs från den ansedda plantskolan Pépinières Gillibert i franska Rhônedalen.

Victor har planterat 3.030 rankor per hektar vilket är tätt i denna nederbördsfattiga del av Spanien. De låga skördeuttagen av fysiologiskt mogna druvor bidrar till vinernas stora rikedom och komplexitet. Flera olika viner produceras med de gemensamma nämnarna fyllighet och modern struktur. Tack vare olika druvsammansättningar samt varierande fatlagringsidéer är dock skillnaderna fler än likheterna. Victors tolkning av Det moderna Spanien är hur kul som helst!

Producent

Finca Sandoval

Vinmakare

Rafael Orozco

Etablerad

1997

Krögare

Miguel Angel Pérez

Agronom

Miguel Angel Pérez

Hektar

15

Land

Spanien

Årlig produktion, flaskor

50000

Utmärkelser

”This operation has been extremely well thought out, and is aimed at producing the highest quality wine possible.”
Robert M. Parker Jr. The Wine Advocate, Feb. 2003

Övrigt

I syfte att värna om miljön praktiseras ”lutte raisonnée, vilket innebär att man i möjligaste mån undviker kemikalier och bekämpningsmedel så långt det går