Gaston Chiquet

Åtta generationer har passerad sedan Nicholas Chiquet planterade de första rankorna redan 1746. 1919 grundade bröderna Fernand och Gaston det som 1935 blev Champagen Gaston Chiquet. På den här tiden sålde i princip samtliga odlare sina druvor till de stora märkena, så beslutet att sälja sin egen Champagne var närmast reaktionärt på den tiden.

Firman utvecklades på 50-talet med nya vingårdar, dels i Dom Perignons hemby Hautvillers men framför allt i Aÿ, en berömd Grand Cru by där (kanske) hela regionens bästa Pinot Noir druvor odlas. Detta gav firman helt nya blandningsmöjligheter och då sattes även grunden till vad som idag räknas till de främsta småproducenterna i denna extremt framgångsrika region.

Husstilen innehåller de regionstypiskt ”brödiga” aromerna och ett positivt inslag av grapefrukt som ger helheten en frisk och elegant finish. Gott tycker vi!

Producent

Gaston Chiquet

Vinmakare

Nicolas Chiquet

Etablerad

1935

Källarmästare

Nicolas Chiquet

Agronom

Nicolas Chiquet

Hektar

22

Land

Frankrike

Årlig produktion, flaskor

150000

Utmärkelser

Omnämns frekvent i de nationella vinguiderna, t.ex. Guide Hachette 2007 och Guide Dussert-Gerber 2007. Omtalad med respekt bland världens champagnekännare (Richard Juhlin, Tom Stevenson, Josh Raynolds, etc).

”These are wines imbued with extraordinary personality and character.” www.erobertparker.com, Antonio Galloni 2008 (US)

Övrigt

Gaston Chiquet jobbar hårt med sitt miljöarbete och är certifierade med High Value Environmental and Champagne Sustainable Viticulture.