Xavier Grenache Vieilles Vignes blir EKO!

Nu blir det populära vinet Xavier Grenache Vieilles Vignes (2151, 89 kr) från södra Rhone ekologiskt certifierat samtidigt som det får en uppfräschad design. Det sker i samband med bytet till nya årgången 2015 som börjar rulla ut i Systembolagets butiker under juni månad. Vinmakaren Xavier Vignon är en av Rhonedalens kändaste vinmakare och har med stor framgång lanserat ett flertal viner på Systembolaget.

Xavier är en av de ledande oenologerna i Rhonedalen och som konsult till närmare 300 producenter har han möjlighet att köpa exceptionella viner från många odlare och sedan göra egna, unika cuvéer. Firmans styrka är råmaterialets höga kvalitet och blandningarna varierar årligen beroende på varifrån de inköpta druvorna kommer. Den stenhårda selekteringen ger en imponerande hög nivå och den här approachen till négiociantyrket garanterar dessutom personliga viner.

Xavier, som behärskar Grenache bättre än de flesta, har länge vurmat för södra Rhonedalens gamla rankor, s.k. Vieilles Vignes, då dessa på naturlig väg ger viner med bättre koncentration och större finess. Xavier Grenache Vieilles Vignes görs, som det franska namnet antyder, på gamla vinrankor som i det här fallet är minst 70 år gamla. Det gör att vinet blir komplext med en rik frukt som mixas med tydliga mineraltoner och balanserade syror.

– Som vinkonsult här i Rhone arbetar jag med många producenter som praktiserar ekologisk odling och jag ser det som oerhört viktigt att vi alla försöker ta vårt ansvar för miljön på olika sätt. Jag har under lång tid arbetat hårt för att kunna göra min Xavier Grenache Viellies Vignes ekologisk, så det känns väldigt roligt att kunna konstatera att vi nu äntligen är i hamn med detta, säger Xavier Vignon som dessutom kommer på Sverigebesök i slutet av juni.

Enligt Xavier är just 2015 en exceptionellt bra årgång. Vinet är fullmatad med typiska Grenache-toner av björnbär, körsbär, mörk frukt, örtiga inslag och lakrits och slutar med en angenämt kryddig eftersmak. Det gör vinet till ett väldigt passande vin till inte minst smakrika och gärna grillade kötträtter.

– Vi hoppas och tror att den nya versionen av Xavier Grenache Vieilles Vignes kommer mottas väl inte minst av Xaviers många fans i Sverige, säger Jonas Arnström, Sälj och Marknadschef på Vinovativa.

Den ekologiska Xavier Grenache Vielles Vignes 2015 med artikelnummer 2151 kostar 89 kronor och börjar rulla ut i Systembolagets butiker under juni månad.